Vitamine D tekort ook bij topvoetballers

Ook supergezonde topvoetballers lopen een vitamine D tekort op, terwijl ze toch heel wat uurtjes buiten doorbrengen tijdens trainingen.
In westerse landen komt een vitamine D-tekort veel vaker voor dan je zou denken.

Vitamine D tekort onderzocht

In 2010 lieten twintig spelers van voetbalclub Liverpool, waaronder Dirk Kuyt, in augustus, dus na de zomervakantie, hun bloed prikken.
Ze deden mee aan een onderzoek van dr. James Morton, van de Liverpool John Moores Universiteit.

Morton gebruikte de bloedmonsters om de vitamine D-waarden te bepalen van de voetballers. Hij vond gemiddelde waarden net boven de 100 nmol/l, veel hoger dan het landelijk gemiddelde in het Verenigd Koninkrijk.

Verrassend was dat niet, want tien van de twintig spelers hadden deelgenomen aan het WK in Zuid-Afrika, hadden zonvakanties gehad en trainingen in de buitenlucht als voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen.

Vitamine D gehalte gehalveerd…

In december van hetzelfde jaar liet Morton opnieuw bloed afnemen bij de twintig Liverpoolspelers. In de herfstperiode bleken de vitamine D-waarden sterk gedaald. Sterker nog, het was gehalveerd.

Wat resteerde was een gemiddelde waarde van 51 nmol/l. Ondanks het feit dat de spelers in de voorbije maanden op de meeste dagen van de week anderhalf uur in de buitenlucht hadden getraind, vertoonden ze állemaal een seizoensdaling. Dus ook Dirk Kuyt.
Het zonlicht was kennelijk niet intens genoeg om een hoog vitamine D-niveau in de herfst op peil te houden.

Overgenomen uit de blog van Gert Schuitemaker.
Gert Schuitemaker is niet-praktiserend apotheker en doctor in de Geneeskunde en auteur van het boek Gezond met Voedingssupplementen

Een tekort kan iedereen overkomen

Uit bovenstaande tekst van Gert Schuitemaker blijkt wel dat een vitamine D tekort iedereen kan overkomen.
In de orthomoleculaire geneeskunde zeggen we: een vitamine D gehalte van tachtig is prachtig, en honderd is perfect! (in het bloed wordt de waarde gemeten in nmol/l).
Vooral na de zomer neemt het gehalte vitamine D af, simpelweg omdat we dan niet meer voldoende zonlicht kunnen ‘vangen’ en omzetten in deze belangrijke vitamine.

Zorg dat je voldoende aanvult

Een algemene regel is: neem vanaf september tot en met april een voldoende gedoseerd vitamine D supplement. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende uit voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voeding die is verrijkt met vitamine D.
Voor mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd zonnebrandmiddelen gebruiken of de meeste tijd binnen doorbrengen, is het zinvol om het hele jaar door extra vitamine D te nemen.

Wie lopen extra risico

Extra risico op een tekort lopen met name baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.
Vrouwen lopen een hoger risico vanaf het moment dat zij in de overgang komen. Suppletie voor mannen is aan te raden vanaf 70 jaar.
Natuurlijk is het van belang om bij bepaalde gezondheidsklachten ook te kijken naar het vitamine D gehalte in het bloed.

Wil je advies over vitaminen en mineralen?

Neem dan contact op of maak een afspraak met de praktijk.

Liever bellen? Bel dan direct naar: 06 2541 7221


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *