Orthomoleculair voeding- en suppletieadvies

Orthomoleculair suppletie- en voedingsadvies, wat betekent dat eigenlijk? Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond en moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.

Het inzicht, dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, was al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, getuige zijn uitspraak:

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn  en uw medicijn uw voeding’.

Orthomoleculaire geneeskunde is er op gericht om je eigen geneeskracht te herstellen en gezondheid te stimuleren. Zij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een vorm van geneeskunde die met een brede blik naar de mens kijkt en waarbij ook de verbanden tussen psyche, zenuwstelsel en het immuunsysteem steeds duidelijker worden.

Door middel van de juiste dagelijkse voeding kan het lichaam worden opgebouwd, versterkt en onderhouden.

Waarom orthomoleculair voeding- en suppletie advies?

Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.

Onze voeding bevat vaak wél de voedingsstoffen die nodig zijn als brandstof, maar niet alle ingrediënten die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Met de juiste voeding, gecombineerd met vitamine- en mineraalsupplementen breng je daar verandering in. Op deze wijze kun je celdegeneratie* voorkomen.

(* Celdegeneratie is een proces waarbij de werking van de cellen steeds verder achteruit gaan, hetgeen zich uit in chronische ziektes. Meestal is celdegeneratie het gevolg van langdurige tekorten van vitale voedingsstoffen.)

Wat is orthomoleculaire suppletie?

Orthomoleculaire suppletie is het aanvullen van alle, voor het lichaam belangrijke, moleculen tot een optimaal niveau. Het lichaam kan alleen optimaal functioneren als alle benodigde moleculen voldoende aanwezig zijn.

De beste manier om die moleculen binnen te krijgen is door gezonde voeding. Om stress en de toegenomen milieuvervuiling te verwerken heeft ons lichaam meer voedingsstoffen nodig dan we met voeding tot ons nemen.

Naast een toename van stress en milieuvervuiling gaat ook de kwaliteit van onze voeding achteruit. Veel groente en fruit bijvoorbeeld wordt niet meer geteeld op volle, rijke aarde. Tomaten komen uit kassen, waar de planten groeien op steenwol. En steenwol bevat jammer genoeg geen vitamines en mineralen waarmee de planten zich kunnen voeden.

Een mooi voorbeeld van teruggelopen voedselkwaliteit vormt de sinaasappel. ‘Vol vitamine C!’ hebben we geleerd van onze ouders.

Jazeker, in de jaren tachtig bevatte een sinaasappel nog zo’n 500 Mg. vitamine C. Maar de sinaasappels die we nu eten bevatten niet meer dan 80 Mg vitamine C!

Maar het goede nieuws is:

Verreweg de meeste chronische aandoeningen zijn voeding gerelateerd en dit betekent dat we onze gezondheid kunnen verbeteren door verandering van leefstijl en voeding. Hiervoor onderzoek ik met je of je wel de optimale hoeveelheid vitamines en mineralen binnen krijgt.

Met een advies op maat ga je vervolgens aan de slag om je gezondheid te verbeteren!

Wanneer orthomoleculair voeding- en suppletie advies?

Een greep uit de chronische problemen waarbij ik je kan helpen:

 • darmklachten;
 • overgewicht en ondergewicht;
 • verhoogd cholesterol;
 • milde hoge bloeddruk;
 • stress en burn-out;
 • voedselintolerantie;
 • detoxificatie;
 • metabool syndroom;
 • hart- en vaatproblemen;
 • huidproblemen;
 • luchtwegproblemen;
 • vermoeidheid;
 • overgangs- of menstruatieklachten;
 • vruchtbaarheid- en zwangerschap;
 • preventie van botontkalking.

Hoe kun je gezond ouder worden?

Ons lichaam is in staat om zichzelf te vernieuwen en in goede gezondheid 100 tot 130 jaar oud te worden. Maar als je om je heen kijkt zie je dat mensen wel ouder worden maar niet echt in een gezonde toestand.

Veel mensen lijden aan een zogenaamde degeneratieve aandoening* zoals hartkwalen, kanker, diabetes (suikerziekte) en dementie of Alzheimer. (*een aandoening die gepaard gaat met het geleidelijk minder worden van een of meer lichaamsfuncties)

Orthomoleculaire suppletie- en voedingsleer probeert degeneratieve aandoeningen te voorkomen en je in goede gezondheid oud te laten worden. Het voegt dus iets toe aan jouw kwaliteit van leven, zeker op de lange duur.

Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Het is nooit een vervanging van een reguliere behandeling maar een ondersteuning ervan.

Gezonde voeding en orthomoleculaire suppletie kunnen daarnaast preventief worden ingezet, iets waar in de reguliere gezondheidszorg doorgaans weinig aandacht voor is.

Kies voor de eerste stap naar gezondheid! Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

Meer informatie over orthomoleculair voedingsadvies?

Mail dan naar info@helganooij.nl

Liever bellen of Signal? Je bereikt me via: 06 2541 7221