Teveel prikkels tijdens de feestdagen

Teveel prikkels tijdens de feestdagen, hoe houden we het leuk?

De feestdagen zijn nogal eens overweldigend voor een kind.
Hoe je hiermee rekening kunt houden en zodoende gezellige feestdagen creƫert wordt hier liefdevol beschreven:

Wees lief voor mij deze Kerst
Vanuit het standpunt van een klein iemand

– Je zult me waarschijnlijk meer suiker laten eten dan normaal – ik zal dus met zekerheid hogere hoogtepunten en lagere dieptepunten doormaken.

– Tijdens vakanties ben ik uit mijn gebruikelijke routine – ik kan beter omgaan met veranderingen als ik precies weet wat er gaat komen, dus leg je plannen voor de dag duidelijk aan mij uit.

– De anticipatie van Kerstmis kan behoorlijk overweldigend en vermoeiend voor mij zijn. Help me met rustig blijven door me aan mijn normale bedtijd en -routine te houden.

– Reizen met Kerstmis is voor ons allemaal stressvol. Wees waar mogelijk flexibel wanneer we op pad gaan en controleer het verkeer voordat we vertrekken.

– Ik heb geen benul van de waarde van geld – als er geen manier is om die gigantische Lego doos voor Kerstmis te krijgen, vertel het me dan alsjeblieft ruim voor kerstavond. Zodat ik alle tijd heb om mijn teleurstelling te overwinnen en ik kan leren om op je eerlijkheid te vertrouwen.

– Volwassenen vinden de voorbereiding op Kerstmis stressvol. Ik weet dat je wilt dat het perfect voor me is, zodat we herinneringen kunnen maken die ik voor altijd kan koesteren. Maar ik zie je gestrest raken, soms zelfs voordat je het zelf beseft. Ik pik dat op en reflecteer het als een spiegel. Vertraag alsjeblieft, zie me, praat met me, speel met me. Dat zijn de dingen die ik zal onthouden.

– En wanneer ik instort, wat waarschijnlijk zal gebeuren, beschaam me dan niet voor mijn gevoelens door tegen me te schreeuwen. Ik zal je nooit opzettelijk teleurstellen en ik probeer ook niet om je kerst te verpesten. Ik ben echt niet zo berekenend. Ik ben maar een klein iemand wiens hersenen op een andere manier omgaan met stress dan de jouwe. Probeer me alsjeblieft vanuit mijn standpunt te begrijpen.

En als alles fout gaat, sla je armen dan om me heen en houd me vast zodat ik de kracht van je liefde voel.

Esther Sowerby 26.11.19

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *