Faalangst

Heeft jouw kind faalangst?

Faalangst, we kennen het vast wel: dat kritische innerlijke stemmetje waarmee we onszelf kunnen toespreken als er iets fout gaat..

Hoe zijn we daar toch aan gekomen?

faalangst kind

Als peutertje hadden we het nog niet! Denk maar eens aan alle dingen die je als kind mag leren. Zo gaat leren lopen ook letterlijk met vallen en opstaan.

Het zelf aankleden: regelmatig komt een kind met het shirtje omgekeerd of binnenstebuiten, het verschil tussen een linker -en rechterschoen is al helemaal ingewikkeld.

Een kind denkt er niet aan om zichzelf te laten ontmoedigen door innerlijke kritiek. En het mooie is: doordat ouders een kind aanmoedigen en de getoonde inzet prijzen, zien we het kind groeien. Complimentjes en aanmoediging zijn ontzettend stimulerend voor de ontwikkeling (en trouwens ook voor de groei van volwassenen..).

Gaandeweg het opgroeien lijkt het alsof we minder aanmoediging krijgen en meer kritiek. Denk maar eens aan ons schoolsysteem. Na het maken van een toets krijg je het werk terug. Alle foute antwoorden zijn doorgestreept met rode pen en onderaan staat geschreven hoeveel fouten je hebt.

Communiceren: hoort het kind hulp of kritiek?

De kinderen moeten naar school, jij naar je werk en jouw kleutertje wil per se zijn eigen schoenen aantrekken. Je laat hem even begaan maar jullie moeten nu toch echt de deur uit! Dus zeg je: “Kom maar, laat mama het maar even doen dan gaat het sneller.” 

Met de beste bedoelingen. Niks mis mee toch?

Totdat je je realiseert welke boodschap jouw kind zou kunnen horen, namelijk: “Ik doe dat wel want ik kan het beter, jij kunt het niet (goed genoeg)”. Wanneer een kind kritiek krijgt, zal het dit persoonlijk opvatten, terwijl deze kritiek vaak gericht is op het gedrag of op het feit dat een kind zich een vaardigheid nog niet voldoende heeft eigengemaakt.

Een zwartwitte foto van een mannelijke hand en een vrouweljke hand, die zich verbinden door het aanraken van elkaars vinger, illustrerend faalangst kind.

Wat gebeurt er met het zelfvertrouwen en het zelfbeeld?

Het natuurlijke zelfvertrouwen krijgt dus ongemerkt neerwaartse duwtjes waardoor ook het zelfbeeld minder positief zal worden en faalangst kan ontstaan. Zie hier de vicieuze cirkel waarin een kind vroeg of laat terecht kan komen.

Sommige kinderen raken zodanig gefrustreerd dat ze het bijltje er maar bij neergooien. Anderen gaan juist enorm hard werken en leggen de lat voor zichzelf heel hoog, waardoor ze constant onder spanning staan. Deze onbewuste manier van omgaan met frustraties werkt uiteraard door tot in de volwassenheid.

Hoe kan ik je helpen?

Door samen met de ouders communicatiepatronen te onderzoeken probeer ik bewustwording te creëren. De methode ‘Geweldloze Communicatie‘ is hierbij ondersteunend. Een ander belangrijk onderdeel van het traject is het herstellen van het zelfbeeld bij het kind of de volwassene.

Een effectieve en prettige werkwijze vormt het Kwaliteitenspel. Zowel voor basisschoolleerlingen (vanaf ca. acht jaar) als voor jongeren en volwassenen. Ook de inzet van EFT kan onderdeel zijn van de behandeling.

Afspraak maken

Meer informatie over faalangst?

Stuur dan een mail naar info@helganooij.nl

Liever bellen of via Signal? Je kunt me bereiken via: 06 2541 7221