Chronische pijn

Ve-Tsin (E621) veroorzaakt mogelijk pijn

Mononatriumglutamaat, ook bekend als de smaakversterker E621 of Ve-Tsin, speelt mogelijk een rol bij chronische pijn. Een dieet zonder de smaakversterker en voldoende drinken zou beter werken bij pijn dan het gebruik van paracetamol.

Een kleinschalige studie uitgevoerd in Kenia laat zien dat er mogelijk een verband bestaat tussen het gebruik van de smaakversterker mononatriumglutamaat, weinig drinken en het ontstaan van chronische pijn. In een klein gebied in Kenia bleek 60 procent van de ondervraagden last te hebben van pijnklachten.

Onderzoeksgroepen

Om uit te zoeken of het voedingspatroon invloed heeft op pijn, werden er vier groepen samengesteld. Een groep die 2 liter water per dag moest gaan drinken, een groep die kruiden(mengels) moest gebruiken zonder de smaakversterker, een groep die zowel meer moest gaan drinken als een dieet moest volgen zonder mononatriumglutamaat en een laatste groep die tweemaal daags 1000 mg paracetamol kreeg. Na twee weken ervaarden alle groepen minder pijn. De pijnvermindering in de groep die voldoende dronk én de smaakversterker liet staan, ervaarde de grootste pijnreductie. Deze studie geeft aan dat het zinvol kan zijn om bij pijnklachten mononatriumglutamaat te laten staan en daarnaast voldoende te drinken.

Hoe kunt u E621 vermijden?

Mononatriumglutamaat wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als hartige smaakversterker. U kunt het op de verpakking terugvinden als E621. De stof komt echter ook van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, melk, tomaten, sojaproducten, oude kaas, gistextract, Parmezaanse kaas en paddenstoelen. Verder wordt in de Aziatische keuken Ve-Tsin rijkelijk gebruikt. Hoeveel mononatriumglutamaat u kunt verdragen is persoonlijk. Elimineer zo veel mogelijk voedingsmiddelen met grote hoeveelheden glutamaat en laat alle pakjes en zakjes weg uit uw voeding. Na twee weken kunt u zien of dit iets met uw pijnklachten doet. Vergeet u ondertussen niet om ook voldoende te drinken?

(Bron: Medisch Dossier)

Voor meer informatie over gezondheid en voeding: https://helganooij.nl/orthomoleculair-voedingsadvies/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *