Zwanger? Vitamine D beïnvloedt ontwikkeling baby

Vitamine D beïnvloedt ontwikkeling baby

Waarom vitamine D tijdens de zwangerschap?

Een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met een slechtere motorische en sociale ontwikkeling van jonge kinderen. Voldoende vitamine D beïnvloedt de ontwikkeling van de ongeboren baby.

Tijdens een studie (de Avon Longitudinal Study of Parents and Children cohort) werden 7065 moeders met hun kinderen gevolgd. Er waren gegevens bekend van de vitamine D-status van de moeders tijdens hun zwangerschap.  Ook de testresultaten van de kinderen werden bekeken, waaronder hun voorschoolse ontwikkeling, IQ en een leestest.

Een slechtere ontwikkeling van de grove motoriek

Kinderen van moeders met een vitamine D-tekort (lager dan 50 nmol/l) hadden 20% meer kans op een slechtere ontwikkeling van de grove motoriek met 2,5 jaar ten opzichte van kinderen van moeders met een optimale vitamine D-status.
Uit recente onderzoeken blijkt dat 80 nmol/l een gunstige vitamine D status mag worden genoemd. Een optimale status echter is 100 nmol/l!

Maar ook verminderde fijne motoriek en sociale ontwikkeling

De kans op een verminderde fijne motoriek en sociale ontwikkeling waren met respectievelijk 23% en 20% significant groter bij een vitamine D-tekort.

Geen effect gemeten op IQ en leesvermogen

De  vitamine D-status van de moeder  was niet van invloed op de IQ en het leesvermogen op oudere leeftijd (acht- en negenjarigen).

De conclusie van het onderzoek

Voldoende vitamine D beïnvloedt de ontwikkeling van de ongeboren baby. Voorkomen van een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap heeft een gunstig effect en kan mogelijk leiden tot een betere ontwikkeling van jonge kinderen.

Hoe je voldoende vitamine D binnenkrijgt

De meest natuurlijke manier om aan voldoende vitamine D te komen is via de zon. Ons lichaam is namelijk in staat om zelf vitamine D aan te maken uit zonlicht. Maar zelfs in de zomer kan het lastig zijn om voldoende zonlicht te vangen. De meeste kans loop je wanneer de kracht van de zon hoger is dan UV3.
Dit betekent dat je van grofweg mei tot en met september iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten moet zijn.

Belangrijke risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Daarbij kunnen mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd *zonnebrandcrèmes gebruiken of de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, het hele jaar door een te lage lichaamseigen aanmaak van vitamine D hebben. Kortom, een deel van het jaar of het hele jaar zijn we voor een goede vitamine D-voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D.

*Zonnebrandcrèmes: Het aanbrengen van een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 8 doet de vitamine D3 productie met 97,5% afnemen. Beschermingsfactor 15 remt de vitamine D productie met 99%.

Een Bioresonantiescan vertelt meer over vitaminen en mineralen

Als je wilt weten of je voldoende vitaminen en mineralen opneemt kun je overwegen om een bioresonantiescan te laten maken. Maak in dat geval een afspraak via de onderstaande button


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *